Rehabilitering för hund

Bokens namn
Rehabilitering för hund

Författare
Anna Holmgren & Marie Söderström Lundberg

Utgivningsår
2010

Förlag
Ica BokförlagWow. Det här var verkligen en bok i min smak! Den börjar med flera, lite större kapitel om till exempel läkningsprocesser, nervsystemet, sjukdomar och smärta som faktiskt är betydligt mer djupgående än förväntat. Alla dessa kapitel ger en större förståelse för vilka processer som sker i hundens kropp vid exempelvis en skada.

Man får även en tydlig bild av sjukgymnastik och fysioterapi är, samt olika fysioterapeutiska behandlingsmetoder och hur de går till. Boken innehåller dock en hel del fackspråk, så för den som inte är van, kan den bli något svårläst.

Kapitlet om ledrelaterade besvär var mycket bra och omfattande, speciellt eftersom det fanns fördjupade kapitel om vissa av besvären, ex. frakturer och OCD. Emellanåt går författarna nästan lite väl djupt in på hur man kan rehabilitera sin hund och även om de påpekar att det ska ske i samråd med fysioterapeut och veterinär, så är risken att någon bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Ett helt eget kapitel har vigts åt ämnet ”rehabilitering hemma” och det är mycket intressant att läsa.

På något ställe dyker det upp någon bild på hundar i stryphalsband och som ser lite ledsna/obekväma ut och det är alltid tråkigt att se, men inget som drar ner helhetsintrycket mycket eftersom dessa bilder är så få. Man rekommenderar burvila på flera ställen i boken, men tyvärr nämns det inte något om att detta faktiskt är olagligt enligt svensk lag, och kräver speciell dispens från Jordbruksverket.

I boken kan man också läsa om övervikt, den åldrande hunden och hur man anpassar övningar och liknande efter dessa. Det är bra kapitel men lite magra enligt mig – jag saknar till exempel en beskrivning av hur man definierar en överviktig hund. Gärna med bilder!

Förutom den fysiska biten så är det en stor del som handlar om hundars mentalitet, inlärning, stress och hur man kan träna hunden mentalt när den inte får röra sig så mycket. Alla dessa kapitel är bra och lyckas gå ganska djupt in på belöningar, inlärningsprinciper mm. på ganska få sidor. Dock känns just beskrivningen av det mentala, väldigt SKK/MH-aktigt, något som jag inte alltid håller med om.

Sista kapitlet handlar om akutsjukvård och det är ett mycket bra och läsvärt kapitel! Jag tycker dock inte att det är relevant för den här boken och hade hellre sett det i en egen bok/häfte, eftersom det bryter av den röda tråden.

Jag tyckte i alla fall att boken var kanonbra och alla hundägare som är lite mer djupgående  intresserade, borde ha den i sin bokhylla! 

Den får av mig 4,5 Max'ar av 5 möjliga!

JAG GER BOKEN 4,5 MAX'AR AV 5 MÖJLIGA
JAG GER BOKEN 4,5 MAX'AR AV 5 MÖJLIGA