Balansboll för hund, del 2

Lägg märke till vinkeln i höften Lägg märke till vinkeln i höften
Det har blivit dags för del två i artikelserien om balansbollsträning för hund. Som utlovat kommer denna delen att handla om vilka bollar som kan vara bra att börja med, var man köper dem och hur man väljer storlek. 
 
Del ett i serien hittar du här: Balansboll för hund, del 1


 

Vilken/vilka bollar ska jag köpa?
Allt beror på hur mycket du har tänkt träna, hur roligt du och din hund tycker att det är, vad din hund har för förutsättningar och såklart hur din ekonomiska situation ser ut ;) 
 
Ett tips är att inte bara snöa in på bollar som är gjorda för hundar. De är ofta fina och i roliga färger och former, men de är också dyra och det är inte så stor skillnad på dem och de som finns för människor. Den största skillnaden är att de är mer hållbara, men jag har än så länge aldrig haft någon boll som gått sönder när jag använt dem till hundar (förutom någon olycka med amstaff-tänder inblandade och de håller inte hundbollarna för heller!). Däremot så kan det vara så att vissa modeller bara finns från hundföretagen och då är det klart man får köpa dem där om man vill ha den typen. 
 
Mycket beror på vilken nivå man är på sedan innan och om man har provat balansträning och tycker det är roligt. Har man aldrig provat det så ska man kanske inte köpa på sig alldeles för mycket men här är ett bra "nybörjarpaket" tycker jag: 
  
En balansmatta (eller liknande)
Mattan kan användas för att lära hunden att vistas uppe på något som är lite ostabilt men som inte kräver mycket balans. Den kan också senare användas i kombination med andra balansbollar. Om man inte vill lägga pengar på en balansmatta så kan man också använda en soffdyna, en bit madrass eller något annat som man kan hitta billigt på vilken loppis som helst, eller kanske har hemma. Du kan se bild på en balansmatta längre ner. 
 
- Googla på balansmatta/balansdyna
Finns att köpa hos bland annat (slumpmässigt valda butiker): 
xxl.se
djurmaxi.se 
 
En rund boll eller en jordnötsboll
Fördelen med jordnötsbollen är att den är bra för nybörjaren och kan användas till mer olika kombinationer än den runda (om man inte har en superskillad hund). Fördelen med den runda bollen är att den är billigare och enklare att få tag på! Du kan se bild på både en rund boll och en jordnötsboll längre ner. 
 
Vet du inte om du kommer träna regelbundet: Satsa på en rund
Vet du att du kommer träna mer: Satsa på en jordnöt (och en rund)
 
- Googla på pilatesboll/gymboll/träningsboll/peanut boll/jordnötsboll/dubbelboll 
Finns att köpa hos bland annat (slumpmässigt valda butiker): 
zvanzashop.se
gulare.com
yogagrossisten.se
Ö&B / rusta och andra lågprisaffärer (rund boll)
 
Halvbollar, mindre discar eller liknande små balansbollar
Dessa är de minsta, men de dyraste! De är dock otroligt bra för att kombinera tillsammans med de andra bollarna, för att träna kroppsmedvetenhet och liknande. Jag tycker absolut att man ska ha ett gäng (4 st) småbollar hemma! Du kan se bild på halvbollar och en på discar, längre ner. 

- Googla på halvbollar/paw pods/balansdisc/balansdyna
Finns att köpa hos bland annat (slumpmässigt valda butiker): 
csigora.com
primed.se
dogmania.se
  
Storlek
Så vilken storlek ska man välja? Vad gäller balansmattan så kan du egentligen bara basera storleken på hur stor din hund är. Det är bra om den utan problem kan få plats att stå med alla fyra tassarna på mattan - eller så kan man köpa två stycken i halva storleken som man lägger bredvid varandra. Då kan man dessutom variera mer senare. 
 
De små halvbollarna finns ofta bara i en storlek och jag tycker att dessa passar både de största och minsta. Vill man däremot ha ännu mindre till en liten hund så kan man alltid köpa ett gäng tennisbollar och dela på mitten eller liknande :) 

Discarna finns i olika storlekar och jag tycker att man främst ska satsa på en som hunden (efter träning) kan stå på med alla fyra tassarna. Det blir lite trångt på en liten yta, men det ska vara fysiskt möjligt för hunden att stå med alla tassarna när man tränat den på det. Vill man så kan man ju även köpa två små så man kan ha en till framtassarna och en till baktassarna och även variera mer sedan. Ska man bara ha en så tycker jag dock att den större modellen är bättre! 
 
Tanken med runda bollar och jordnötsbollar (samt äggbollar) är att man både kan träna hunden att ex. ha framtassarna på dem, men även att de ska kunna ha hela kroppen uppe på bollen. Storleken baseras främst på hur bollen är när hunden står med framtassarna på den - det kan alltså vara så att en jordnötsboll som är tillräckligt lång för att hunden ska kunna stå på den, har en alldeles för stor diameter om hunden bara ska ha framtassarna på den. Av den anledningen så kan jag tycka att det smartaste är att köpa en jordnötsboll som passar till att ha hela hunden på den (på längden) och en rund boll som passar i diametern. Den runda bollen är billigast så där kan man alltid köpa en som är större, sedan. För små hundar finns det sällan bollar som passar i diametern och då får man vara lite fantasifull och testa med till exempel badbollar i olika storlekar. 

Här nedan kan du se bilder på olika vinklar, beroende på vilken storlek bollen har. Klicka på bilderna för att se dem större och läsa bildtexterna. 
 
Känn efter hur mycket pengar du vill och kan lägga på balansbollsträningen. Leta efter olika alternativ och se hur mycket du kan få för pengarna på olika ställen. 

Lycka till med dina boll-inköp! :)

Klicka på fotona för att se dem större samt läsa bildtexterna