Balansboll för hund, del 1

Runda balansbollar Runda balansbollar

På grund av efterfrågan så kommer jag att göra en artikelserie om balansbollsträning för hund. En del av det jag skriver är helt nytt och en liten del kommer jag att ta från artikeln jag skrev för butiken CSiGORA
 

Kort historia

På 1950-talet började man använda stora badbollar i arbetet med funktionsnedsatta barn. Detta ledde till att nya typer av bollar utformades och användes inom rehabilitering och sjukgymnastik för människor, samt senare även som en träningsform (pilates och liknande). Balansbollen har nu anammats även av hundfysioterapeuter/hundsjukgymnaster, hundtränare och hundägare och det har kommit ut många nya modeller på marknaden som är speciellt anpassade för de fyrbenta.
 

Vad är egentligen en balansboll?

I artikelserien så kommer jag att kalla alla möjliga saker för balansbollar. Jag brukar lägga dem i samma kategori och det kan alltså vara allt från plattor, discar och dynor till halvbollar, donuts och jordnötsbollar. 
 

Fördelar med balansbollsträning för hundar - varför ska man träna med boll? 

Det finns många fördelar med att träna balansboll med sin hund. Den får till exempel bättre kroppshållning, bättre bålstyrka, stabilare leder och bättre kroppskontroll. Utöver dessa fysiska fördelar så påverkar träningen även hunden psykiskt genom att det är självförtroendehöjande, de allra flesta tycker att det är väldigt roligt samt att det ger bra berikning för hundar med stort rörelsebehov. Oavsett om man tränar lydnad, agility, spårar, jagar eller endast går promenader med sin hund så är balansbollsträningen ett mycket bra komplement som ökar prestationen och stimulerar hunden fysiskt och mentalt. 
 
All balansträning är nyttig och fördelen med bollträningen är att man kan göra det inomhus när det är dåligt väder ute, att det inte tar så mycket tid och inte behöver kosta så mycket pengar. Det är också roligt att variera sin träning och med alla olika bollar som finns och kan kombineras, kan man få en enorm variation. 
 
 

I nästa del kommer du att kunna läsa mer om vilka bollar som kan vara bra att börja med, var man kan köpa dessa och hur man väljer rätt storlek! 

Några olika typer av "balansbollar"