Aktivitetsboken

Författare: Memea Mohlin


Bokens namn
Aktivitetsboken

Författare
Memea Mohlin

Utgivningsår
2004

Förlag
PrismaDen här boken är inte den nyaste på marknaden, men när blir egentligen aktiviteter gamla? Ofta kan jag tycka att det är nyttigt och roligt att gå tillbaka till lite äldre böcker för att hitta inspiration – det går ju trender även i sådant här och läser man bara de nyaste böckerna kan det ibland vara snarlika. Detta är ju dessutom en bok där all träning baseras på positiva metoder, så den är absolut läsvärd.

Jag tycker mycket om både förordet och inledningen som båda två peppar och inspirerar till att börja aktivera sin hund bättre. Tyvärr så är där sedan i första och andra kapitlet en hel del saker jag reagerar på som till exempel att man pratar om rangordning, ledarskiften och slagsmål samt att vargar inte leker på grund av att det tar så mycket energi för dem att jaga. Lite märkliga påståenden som känns lite tagna ur luften. Det står också en del om stress och här märks det att boken ha några år på nacken. Det står nämligen att det finns positiv stress, även kallad för ”anspänning” och jag hoppas att alla (eller i alla fall de flesta) idag vet att positiv stress inte existerar och att namnet på det man ofta syftar på är arousal eller aktivitetsnivå – vilket absolut inte är stressrelaterat förutom när det går över styr.

Det står lite om inlärningspsykologi, men kapitlet känns lite malplacerat då det är väldigt, väldigt kort och lite om olika sätt för inlärning. Jag hade velat se det antingen något mer djupgående eller inte alls. Till exempel så beskrivs klassisk inlärning men inte operant – lite senare dyker dock ”operativ inlärning” upp som något man kan använda – fast där är fortfarande ingen förklaring om vad det innebär. Shaping anges också vara det engelska ordet för klickerträning vilket är felaktigt, då shaping endast är en del av klickerträningen men vars principer även kan användas utan en klicker.

Många av aktiviteterna i boken är rena tricks/övningar, vilket blir lite tråkigt att läsa i längden. Det är också märkliga beskrivningar på de flesta som till exempel att man ska säga kommandot från början och att hunden sedan lär sig att koppla ihop det med beteendet – istället för precis tvärtom som man normalt sett gör. Beteende först, sedan koppla ihop det med ett kommando.

Det används mycket lockande i övningarna och jag anser inte att det är det optimala sättet att lära in många av beteendena. På sidan 45 och några sidor framåt, står det om balansträning och hur bra det är för självförtroendet. Det här gjorde mig jätteglad att läsa då många missar just den aspekten av den typen av träning. Tyvärr så håller inte balansövningarna riktigt måttet utan är snarlika och antingen lite tråkiga eller lite väl avancerade beroende på vad det är för typ av hundägare som läser boken. Vissa av dem skulle rentav kunna bli farliga om det är en ovan hundägare med en hund som är ovan vid att balansera som ger sig på dem.

Sedan kommer omvägsproblem och nyttiga övningar. Här är det lite mer originella aktiviteter och även lite roligare. Många av dem är som sagt nyttiga och kan användas i många situationer, men tillvägagångssättet för att lära in dem förbryllar mig fortfarande emellanåt. Även apporteringsövningarna är lite roligare och många faktiskt nyttiga då man kan använda en del av dem som inkallningsträning och liknande.

I slutet dyker det upp lite konstiga påståenden igen, som att en hund som inte kommer tillbaka med leksaken utan börjar bita på den gör det för att den är olydig – personligen skulle jag säga att man behöver träna mer eller ha något bättre att byta mot. Där är också ett exempel på hur man kan lära hunden skall genom att binda fast den och ”reta” den, vilket inte låter som den bästa idén om man någon gång skulle behöva binda sin hund en kort stund.

Överlag så är där en hel del bra tips och inspiration i boken. Den är också väldigt lättläst och lätt att ta till sig oavsett om man är nybörjare eller erfaren. Tyvärr så är där som sagt en hel del att önska vad gäller inlärningsmetoder för övningarna, men man kan ju som sagt alltid låta sig inspireras. En helt okej bok men som tyvärr inte riktigt motsvarade förväntningarna. 

Den får av mig 2,5 Max'ar av 5 möjliga!

JAG GER BOKEN 2,5 MAX'AR AV 5 MÖJLIGA
JAG GER BOKEN 2,5 MAX'AR AV 5 MÖJLIGA