Friskvårdens grundstenar för valpar & unghundar

Författare: Annika Falkenberg

Bokens namn
Friskvårdens grundstenar för valpar & unghundar

Författare
Annika Falkenberg

Utgivningsår
2010

Förlag
Hundverkstan Sport & Rehabcenter AB
 


Det här är en bok som verkligen behövs på marknaden! Alldeles för många glömmer bort att friskvårda sina yngre hundar och tror dessutom att unga hundar ska motioneras fysiskt. Jag blir dock lite fundersam genom boken då det är mycket dubbla budskap. Å ena sidan står det att valpar och unghundar inte ska motioneras för mycket fysiskt och å andra sidan står det att de själva kan reglera när de är trötta och att de kan följa med på det mesta. Enligt min erfarenhet är valpar och unghundar mycket dåliga på att själva reglera när de är trötta, speciellt när det händer annat runtomkring.

Det dyker upp lite tråkigheter som att man ska lägga ner och hålla fast valpen för att lära den uppskatta massage och sådant drar tyvärr ner betyget lite, men där är även många ställen där det påpekas att man ska belöna. Tråkigt är det också att avsnittet om valpmassage är väldigt kort och att det bara står att man ska massera som för vuxna hundar – man bör med andra ord ha läst författarens tidigare bok om man vill veta mer om massage. Märkligt är det också att jag enbart hört hundfysioterapeuter säga att hundar under ca 1 års ålder inte ska masseras annat än för avslappning och inte mer djupgående.

De senare kapitlen som handlar om rörelser, anatomi, nervsystem mm. är väldigt lätta att förstå och förklarar ändå relativt ingående. Dessa drar upp bokens betyg! Det allra sista kapitlet däremot, om utfodring, känns mest överflödigt. Det är ett viktigt kapitel men inte tillräckligt djupgående för att riktigt ge någon ny kunskap och enligt min mening så kunde man lika gärna ha strukit det.

Överlag så är det en bra bok med nyttiga tips på övningar och hur man bygger upp sin unga hund på ett hälsosamt sätt. Jag tycker dock att den är lite ”tunn” och hade gärna sett att den gav ännu mer, speciellt med tanke på att det (vad jag vet) är den enda boken av sitt slag som finns att köpa. 

Den får av mig 3 Max'ar av 5 möjliga!

JAG GER BOKEN 3 MAX'AR AV 5 MÖJLIGA
JAG GER BOKEN 3 MAX'AR AV 5 MÖJLIGA