Friskvård för hund

Författare: Annika Falkenberg, Karin Yllö


Bokens namn
Friskvård för hund

Författare
Annika Falkenberg & Karin Yllö

Utgivningsår
2005

Förlag
Bokförlaget Prisma
Friskvård för hund är en bok som har 10 år på nacken, men som jag tycker är läsvärd fortfarande. Är man intresserad av friskvård och vill ha hjälp att komma igång så är det en bra bok att börja med. Den är väldigt lättläst och enkel att förstå, samtidigt som den ändå har ett relativt stort innehåll. I boken finns det många bra och tydliga illustrationer som har ett tydligt sammanhang till texten.

I början kan man läsa om hundens grundläggande anatomi och gångarter, något som är både nyttigt, intressant och viktigt. Jag reagerade dock på att författaren inte anser att passgång är ett problem för hunden. De lärda tvistar om detta, men generellt så säger man att passgång är ett tecken på att något inte står rätt till, som till exempel på att det finns någon skada, spänning eller smärta. Jag har också svårt att tänka mig att passgång skulle vara så ”energisnålt” som en del påstår och det beror helt enkelt på att vargen travar när den sparar på sin energi. Den borde ju också röra sig i passgång om det nu är så energisnålt, tycker jag i alla fall.  

Både uppvärmning och nedvarvning tas upp i boken och det är jag glad för. Tyvärr så har inte många hundägare fått upp ögonen för detta än, medan man i till exempel hästvärlden, väldigt länge har skrittat fram och skrittat av sina hästar före och efter träning.

Författarna tar upp vila och nedvarvning i förhållande till stress och stresshormoner. Att vila är lika viktigt som träning, är viktigt att veta för att inte få en överstimulerad hund, men påståendet att ”aktivitetsnivå” skulle vara ett finare ord för stress är rentav felaktigt. Vid en hög aktivitetsnivå utskiljs inga stresshormoner i kroppen och detta är därmed inte alls skadligt, såsom stress där det utskiljs stresshormoner kan bli. Det är viktigt att veta skillnaden på dessa två tillstånd!

På sidan 39 tas något otroligt viktigt upp, och det är att hunden sällan kan avgöra själv när det är dags för vila. Om motivationen är större att fortsätta med aktiviteten så kommer den att göra det även när den är trött och det är då vårt ansvar att veta när den är trött och inte pressa den mer. Tyvärr verkar många tro att hundar är jätteduktiga på att reglera sådant här själva.

Något som nämns återkommande genom hela boken är något som kallas för syreväxling och jag som läsare irriterade mycket på att det stod överallt att man skulle ”syreväxla”, men förklaringen på hur man gjorde det kom inte förrän allra sist i boken. Jag hade inte hört om syreväxling tidigare men googlade det samt frågade en fysioterapeut om det. Vad jag fick fram av google mm. var ungefär det här: ”Kan vara direkt skadligt att försöka pressa ut blodet till mindre kärl – man vill ju ha det till hjärtat om någonstans”. Det stod även en del om att det inte är praktiskt möjligt att utföra osv. Jag känner nog inte att det är något jag kommer att använda mig av, hur mycket författarna än lovordar det.

De allra flesta kapitlen i boken är väldigt bra för att få en grundförståelse för hundens kropp och hur man kan friskvårda den. Tyvärr så dyker det emellanåt upp lite gammeldags och tråkigt tänk som bland annat rangordning och att man ska lägga hunden på sidan, vilket drar ner helhetsintrycket lite, men det är ändå inte så mycket att det stör läsningen.

Man får med sig ganska mycket inom flera områden, såsom anatomi och funktion, uppvärmning/nedvarvning, träningsprogram, gångarter, balansträning, foder, massage och mycket annat. Överlag en bra och läsvärd bok för den som är intresserad av ämnet!

Den får av mig 3,5 Max'ar av 5 möjliga!

JAG GER BOKEN 3,5 MAX'AR AV 5 MÖJLIGA