Dags att börja ljudträna!

Nyår är över och det smäller inte lika mycket längre. Detta innebär alltså att det nu är dags att börja träna inför nästa nyårsafton. Gör inte misstaget att vänta till sista sekunden utan ta tag i det nu och slipp en stor del av ångesten om 11 månader. 

Ljudträning tar tid och man måste låta det ta tid - framför allt om man har en hund som är mycket rädd. Det är också viktigt att inte bli för besviken om man får ett bakslag eller två, bakslag är väldigt vanligt vid ljudträning, men då får man ta nya tag och inte ge upp. 

Kanske hinner du inte träna bort hundens ljudrädsla helt till nästa nyårsafton och kanske får du flera bakslag på vägen, men tänk att ju mindre rädd din hund blir nästa nyår, desto bättre utgångspunkt har du i januari om ett år! 

Vill du först läsa lite mer om rädslor generellt samt ljudrädsla och orsaker till detta så börja med artikeln "Förberedelser inför nyår".

Många hundar som är ljudrädda bär även på många andra rädslor. För att vara säker på att få rätt hjälp så rekommenderas att du tar kontakt med en Hundpsykolog eller Problemhundskonsult för att få råd om hur du bör gå tillväga i träningen. Detta på grund av att det är väldigt lätt att göra rädslor värre om man, i all välmening, tränar det på fel sätt. 

Som det även står i artikeln "Förberedelser inför nyår" så kan man dela in ljudrädsla i tre olika nivåer: 

Påverkad
Här är hunden rädd och orolig. Det märks tydligt att den tycker att situationen är obehaglig.

Panikslagen
Här försöker hunden att fly. De hundarna som ”springer omkring” på nyårsafton har ofta panik.

Psykologisk chock
Här blir hunden okontaktbar. Ca 10-20 hundar om året dör av chock efter nyårsafton.

Om din hund är påverkad så kan du ofta träna på ljudrädslan själv, men har den blivit så rädd att den blivit panikslagen eller hamnat i chock så bör du ta professionell hjälp. Hunden kan till exempel behöva efterchocksbehandlas och man bör gå mycket försiktigt fram med träningen. 

Innan du börjar träna: Viktigt!

 • Innan du börjar med ljudträningen så bör du utesluta sjukdom i till exempel öron och hörselgångar. Om du vet anledningen till din hunds rädsla (ex. en obehaglig upplevelse) så behövs det inte alltid, men om ljudrädslan kommit plötsligt så är ett veterinärbesök ett måste. 
   
 • Under ljudträningen ska hunden aldrig reagera - om den reagerar så har ljudet varit för högt, för skarpt, för intensivt, pågått för länge, varit för nära eller liknande. Du måste då planera om och ta många steg tillbaka i träningen vid nästa tillfälle för att inte späda på rädslan ytterligare. 
   
 • För mycket ljudträning kan skapa ljudrädsla och det är därför viktigt att träna korta stunder och inte alldeles för ofta. Detta beror helt på hur rädd hunden är men det kan vara lagom med till exempel 3-5 minuter ett par gånger i veckan. 
   
 • Om du har upplevt någon effekt på din hund av naturliga lugnande/ångestdämpande (ex. Adaptil. Zylkène, Calmex, Valeriana eller liknande) så kan du med fördel fortsätta med detta preparat så länge du regelbundet ljudtränar din hund.
   
 • När du ökar intensiteten i träningen så ska hunden alltid frivilligt röra sig närmre ljudet. Ljudet ska aldrig komma närmre hunden!
   
Träna
Börja med att låta hunden göra ljud själv. Detta kan du göra genom att till exempel: 
 • Sätta på hunden ett kedjehalsband, slänga ut lite favoritgodis på en ugnsplåt på golvet och låta den äta godiset. Kedjan ska vara ganska stor och hänga ner så den slår mot plåten. Detta innebär inte att stryphalsband/kedja rekommenderas för någon form av träning, men i detta fallet kan den vara till bra hjälp för att hunden ska skapa ljudet själv. 
   
 • Försvåra genom att även ställa fram kastruller utan lock som du lägger godis i. Låt hunden äta godiset så kedjan slår mot kastrullerna. Du kan sedan sätta på locken så hunden måste knuffa av dem - ha gärna en matta eller filt under i början så det inte låter för mycket när locket slår i golvet. Man kan sedan ta bort mattan och till sist även ställa kastrullerna på plåtar. 
   
 • Stoppa små bitar av köttbullar i fryspåsar och blås upp dem samt knyt ihop dem. Lägg dem på golvet och låt hunden "smälla dem" för att komma åt godiset. Ge hunden sitt favoritben/fylld kong och smäll ballonger i ett annat rum med stängd dörr och sedan med öppen dörr. När detta går bra kan du avancera till ballonger med favoritgodiset i, som hunden själv får smälla.
   
 • Köp en aktiveringsboll/-kub i hårdplast som du fyller med godis och låter hunden leka med. Gärna på ex. klinkergolv.
   
Du kan sedan övergå till att själv göra ljuden genom att till exempel: 
 • Poppa popcorn i kastrull och gärna "tappa" några på golvet under tiden (om din hund tycker om dem), annars kasta lite godis/håll den sysselsatt med en kong eller ett ben medan det poppar. 
   
 • Tänd tomtebloss ute medan hunden leker eller söker godis. Dessa liknar fyrverkerier i liten form. 
   
 • Be någon att smälla en eller ett par partypoppers på avstånd när ni är ute och promenerar. Ha kontakt med personen i telefon eller liknande så att ni kan bestämma precis när det ska "poppa". Håll, som alltid annars, hunden sysselsatt under tiden. 
   
 • Köp och spela en ljud-cd med skott, åska och fyrverkerier. Mycket viktigt att spela ljudet på en så låg nivå att hunden inte reagerar alls och bara korta stunder. Håll den sysselsatt med lek och godis under tiden men gör ingen stor sak av ljuden. 
   
 • Leta upp en skjutbana och gå en promenad i närheten av den. Gå på ett sådant avstånd att skotten bara hörs lite och gå bara en liten runda så det inte blir för många skott. Håll dig hela tiden i närheten av bilen så att du kan åka därifrån om det smäller för mycket. På promenaden håller du hunden sysselsatt med sådant den tycker är gott och roligt.

Om din hund frivilligt närmar sig ljudkällan under träningen så belöna den med godis sedan avstånd till ljudet, alternativt att ljudet slutar. Som nämnt ovan ska du inte ljudträna för ofta, för mycket eller för intensivt då detta kan skapa ljudrädsla, men gör gärna "vardagliga" ljud till något positivt, såsom dammsugaren, om du tappar något i golvet, tvättmaskin+torktumlare, mixer osv. Förknippa dessa ljud med antingen godis, lek eller bara att ta det lugnt och att det inte händer någonting. 

Du kan också sätta en signal på ljud. Det kan vara ett ord eller ett annat ljud som du gör som "förvarning" för att det kommer att komma ett mer obehagligt ljud. På detta sättet kan hunden förbereda sig på att det kommer ett ljud och det kan då bidra till att minska rädslan något. 

 
Gör dig själv och din hund en tjänst - börja ljudträna inför nästa nyårsafton redan nu!