Förberedelser inför nyår

FOTO: Anna Pramberg (övre bilden) och Jane Lundsten (undre bilden) FOTO: Anna Pramberg (övre bilden) och Jane Lundsten (undre bilden)

Nu är det snart nyårsafton igen och det är dags att uppdatera förra årets artiklar om hur man bäst hanterar nyår med sin hund.

Både i december och januari finns det risk för smällare och fyrverkerier, så det är viktigt att tänka på detta och inte bara förbereda sig för nyårsafton. Oavsett om man har en hund som är rädd eller totalt oberörd av smällare så får man aldrig glömma att alla hundar kan bli rädda och att det kan gå väldigt snabbt! Det finns många exempel på hundar som under flera år aldrig reagerat på fyrverkerier, men plötsligt en dag gör det.

Först lite bakgrund om rädsla
Rädsla hos hundar kommer av arvet från vargen. Vargar har något som kallas för neofobi och innebär rädsla för det okända. Detta är helt enkelt en viktig del i deras överlevnad och helt naturligt beteende. Rädsla har en väldigt stark inlärningseffekt och detta innebär att hunden har lätt för att ”lära” sig att bli rädd till exempel baserat på erfarenheter. Även social inlärning är stark vid rädslor och med det menas att om man sätter ihop en rädd hund och en orädd så är risken större att den orädda också blir rädd, än tvärtom.

I samband med rädsla kan hunden ha en förväntan på att något negativt kommer att hända och detta kan vara något den förknippar med vissa platser, personer, situationer och liknande. Förväntanseffekten kan vara att rädslan framkallas lättare och blir starkare. Det finns både hundar som är rädda för en eller ett par saker och de som har generell rädsla och ångest. Något man inte ska glömma är att om det finns rädsla så finns det alltid stress, vilket gör att det är viktigt att alltid göra en stressreducering i samband med träning av rädslor. Stressade hundar har också lättare att utveckla nya rädslor, vilket gör det till en ond cirkel.

Andra orsaker till rädslor, förutom neofobin, kan till exempel vara: smärta/sjukdom, stress, hormoner, rasbetingat, understimulering/fattig livssituation, hårda metoder med mycket bestraffningar och (oavsiktlig) förstärkning för rädslan.

Ljudrädsla
Orsaker till ljudrädsla är ofta sjukdomar som tonsillit och problem med öronen, dåliga erfarenheter och upplevelser, ras/gener (vallhundar är överrepresenterade) och att det blivit inlärt. Detta är alltså orsaken till att en orädd hund plötsligt kan reagera och bli vettskrämd. Den kan till exempel ha fått problem med öronen utan att man märkt det, den kan ha ”fått nog” och står inte ut längre och den kan ha blivit överraskad och skrämd.

Tänk dig att du är ute och går med din ej ljudrädda hund i ett bostadsområde. Plötsligt så smäller en smällare precis runt husknuten bakom er så det ekar mellan husen. Du blir själv rädd och hoppar till och din hund blir överraskad både av ljudet och din reaktion vilket leder till att den flyr eller försöker att fly. Så lätt kan det vara för en hund att utveckla en ljudrädsla.

Det finns tre ”grader” av ljudrädsla hos hundar:

  • Påverkad

Här är hunden rädd och orolig. Det märks tydligt att den tycker att situationen är obehaglig.

  • Panikslagen

Här försöker hunden att fly. De hundarna som ”springer omkring” på nyårsafton har ofta panik.

  • Psykologisk chock

Här blir hunden okontaktbar. Ca 10-20 hundar om året dör av chock efter nyårsafton.

Åtgärder för december och januari

1. Försök att hitta något lugnande som fungerar (bäst är att testa under resten av året så det är färdigt till den här tiden). Ge aldrig något som är fysiskt lugnande, exempelvis Plegicil som skrivs ut av veterinär. Detta gör endast att hunden inte kan röra sig lika mycket men den är fortfarande precis lika rädd och det kan till och med göra att rädslan förvärras eftersom den inte kan röra sig.

Många av de naturliga, lugnande preparaten ska börja ges ca 2-3 veckor före ”händelsen” för att ha maximal effekt. Man kan därför med fördel börja i mitten på november och ge ända tills någon gång i januari när smällandet lugnat ner sig.

Exempel: Zylkène, Valeriana, Adaptil, Calm (foder), Thundershirt, banan (tryptofan)

2. Ha alltid din hund kopplad under denna period! Även en hund som aldrig tidigare reagerat kan som sagt bli skrämd och det är otroligt många hundar som springer bort innan och efter nyår. En del blir påkörda eller liknande, en del kommer tillbaka och andra hittas aldrig. Ta inte en onödig risk och släpp din hund när det finns risk för smällare. Det är inte värt det om den flyr och blir påkörd.

3. Se över koppel, sele, halsband och annan utrustning. Nu är det viktigare än någonsin att allting är helt och i bra skick! Har du läderkoppel så smörj det och se över lädret så där inte finns några sprickor och liknande. Titta också igenom alla hakar och spännen på utrustningen så de fungerar och inte är slitna. Om du behöver så köp nytt!

4. Använd ett starkt koppel som du får ett bra grepp om! Ett brett läderkoppel eller ett i tyg med gummigrepp brukar fungera bäst. Undvik flexikoppel, långlinor och nylonkoppel som kan bränna fingrarna och som gör att hunden ofta får mer kraft. Du vill inte riskera att tappa den om den blir rädd och försöker att fly. Använd också gärna ett midjebälte eller något liknande som du kan fästa kopplet i. På de viset har du en extra trygghet ifall kopplet skulle glida ur handen. Om du inte har något bälte och inte vill köpa ett så sätt i alla fall kopplets ögla om handleden för bättre grepp. Undvik hala vantar och promenera med bara händer eller vantar med halkskydd.

5. Använd utrustning som hunden inte kan ta sig ur om den blir skrämd. Spänn in allting något extra hål så att det sitter bra och se till så att det inte finns någon risk att hunden kryper ur selen eller halsbandet. En bra sele är oftast det allra bästa alternativet, annars är faktiskt ett stryphalsband i detta läge ofta bättre än ett fast halsband eller halvstryp. Stryphalsband är något som annars inte rekommenderas, men i detta läge kan det som sagt vara bättre än ett fast halsband eller halvstryp som hunden lättare kommer ur. Vill man vara extra säker kan man ha både sele och halsband och fästa kopplet i båda två. Det finns till och med de som väljer att ha två koppel, ett till halsbandet, ett till selen och ha antingen båda fästa i ett midjebälte eller ett i bältet och ett i handen. Man kan inte vara nog försiktig, framför allt inte om man har en hund som man vet är rädd.

2014-12-28: Efter kommentarer så vill jag förtydliga: Jag rekommenderar inte användandet av stryphalsband! Jag rekommenderar alltid att ha en bra sele, men i just detta läget så skriver jag att ett stryphalsband kan vara ett bättre alternativ än ett fast halsband eller halvstryp pga. att hunden lättare tar sig ur det. Sele är dock fortfarande det bästa alternativet. 

6. Ha reflexer på hunden oavsett om du är ute och promenerar i ljus eller mörker. Om den skulle springa bort så syns den bättre för bilar och annan trafik samt är lättare att hitta om det blir mörkt. Använd gärna både en reflexväst eller reflextäcke, ett reflexhalsband och eventuellt benreflexer. Halsband med led-ljus, gärna blinkande, är också bra.

7. Ha en bricka med telefonnummer på, fäst i hundens halsband/sele. Detta gör att den snabbare kan komma tillrätta om den springer bort. Se också till att ha chipnumret uppskrivit så att du kan lämna det vid en anmälan till polisen. 

8. Gå de huvudsakliga promenaderna på dagtid när det är ljust och kortare kissrundor på kvällen. Fyrverkerier är ofta mindre skrämmande när det är ljust och det är lättare att hitta hunden om den springer bort. Du är också närmre hemmet ifall något skulle skrämma din hund.

9. Prata med dina grannar. Fråga dem om de tänker skjuta upp mycket fyrverkerier och förklara att du har hund. Om de inte kan tänka sig att låta bli fyrverkerierna så kan du i alla fall be dem snällt att spara dem till tolvslaget så att du är förberedd.

10. Håll koll på datum för eventuella demoskjutningar av fyrverkerier där du bor. Dessa är vanliga och brukar inträffa mellan den 27-29 december. Försök främst att åka bort med hunden denna dag och tid, annars vidta åtgärderna som på nyårsafton. 

Åtgärder för nyårsafton

1. Om du vet att din hund är rädd för fyrverkerierna så försök att åka bort. Hyr en stuga långt ute i skogen eller något liknande.

2. Lämna inte din hund ensam på nyårsafton! Är den rädd så ska den definitivt inte vara ensam hemma och även om den inte är det så är risken större att den blir det om den är själv. Kan du inte vara hemma så lämna bort den till någon, skaffa hundvakt eller lös det på annat sätt.

3. Börja dagen med en lång promenad, med inslag av hjärngympa på vägen. Du kan även göra andra aktiviteter som att lägga ett spår, dog parkour, klövja, drag weight eller liknande. Försök att få ut så mycket energi som möjligt så att hunden är trött till kvällen.

4. Häng för alla fönster i huset/lägenheten. Ljuset från fyrverkerierna kan bidra till ökad rädsla så det är bättre om hunden inte ser ut. Att man hänger för fönstren dämpar också ljudet något. Låt också lamporna inne vara tända så syns ljuset från fyrverkerierna ännu mindre. 

5. Ge det lugnande preparatet som provat tidigare under året. Ger du Zylkène så kan man ge maxdosen en gång var fjärde timme under dagen och kvällen för att få bäst effekt. Man kan också kombinera de olika preparaten med varandra. Du kan också spraya lavendel i hemma då det har en lugnande effekt samt dämpar doften av fyrverkerierna. 

6. Köp hem något stort, riktigt gott ben som din hund kan sysselsätta sig med. En aktiveringsleksak fullproppad med godis är också ett alternativ. Detta kan du sedan ge strax innan tolvslaget. Se till att det finns tillgång till rikligt med färskt vatten. 

7. Om du har lärt din hund att ha fetvadd i öronen så är det ett bra sätt att dämpa ljudet från fyrverkerierna på.

8. Tänk på dina egna reaktioner. Var lugn och trygg, var ett stöd för din hund men ömka inte eller gör någon stor sak av det. Skäll aldrig på hunden för att den är rädd, stressar, springer omkring eller liknande.

9. Försök att vistas i mitten av huset/lägenheten eller i ett rum utan/med få fönster. Där hörs fyrverkerierna minst. Om hunden är van vid bur eller annat krypin så ge den gärna tillgång till detta (dock utan att låsa in den). Häng en tjock filt över och låt den krypa in och ligga där om den vill det. Plocka undan småsaker som kan välta och annat du är rädd om ifall din hund börjar springa runt. 

10. Ha något bakgrundsljud som blandas upp med ljudet från fyrverkerierna. Du kan gärna ha på både radio och tv samtidigt. Ha något högre volym än i vanliga fall, men inte för högt så att det också blir skrämmande.

11. Gå ut och låt din hund göra sina behov sista gången runt 18-tiden (lite beroende på var du bor). Då brukar det generellt fortfarande vara ganska lugnt och de flesta kan hålla sig till en stund efter tolvslaget. Har du en hund som är väldigt rädd så kan du gå ut sista gången ännu tidigare, sen får den helt enkelt göra ifrån sig inne om det blir akut. Lägg några tidningar i ett hörn, ifall att. 

12. Har du möjlighet och din hund är rädd så ta med den i bilen. Ge den ett ben, täck buren med en filt, ha radion igång och kör iväg. Gärna ut i skogen där det inte smäller så mycket och träden isolerar lite samt skymmer sikten. Kör omkring eller parkera ute i skogen tills det är över. 

13. Ta aldrig, aldrig, aldrig med din hund ut på tolvslaget! Varken på balkongen eller på markplan. Om man vill att hunden ska bli ljudrädd är det ett utmärkt sätt att göra det på! Det spelar som sagt ingen roll att den aldrig reagerat tidigare, den kan göra det ändå! Hunden har dessutom inget som helst nöje av att titta och lyssna på fyrverkerier. Helst ska du inte själv heller gå ut, utan stanna inne med din hund!

14. Blir din hund extremt rädd på tolvslaget så håll koll på puls, andning och färg på slemhinnorna. Om den är okontaktbar i samband med blåa/bleka slemhinnor, svag men snabb puls och/eller svag andning så ring veterinär omedelbart.

15. Om hunden får en kraftig rädslereaktion så kan du akutchockbehandla den med valeriana, helst i flytande form.

16. Om din hund inte vill gå ut och kissa även efter det slutat smälla så låt den slippa det. Om du går ut så tänk på att det fortfarande kan komma enstaka fyrverkerier även sent på natten. För vissa hundar kan det vara bäst att vänta tills morgonen efter när det är ljust igen. Håll koll så att din hund inte får tag i några fyrverkerirester!

När det smäller

Tänk på att försöka förknippa smällarna med något positivt oavsett om du har en rädd hund eller inte. Precis som på nyårsafton när du uppehåller hunden med ett gott ben eller aktiveringsleksak så kan du ladda fickorna med godis och leksaker på promenaderna. Om det smäller så kasta många småbitar godis och låt din hund äta upp dem, eller dra fram favoritleksaken och lek en stund.
Glöm inte att alla hundar kan bli ljudrädda, framför allt om de utsätts för det i för hög intensitet under för lång tid så om det smäller mycket är det bra att röra sig hemåt igen. 

Om din hund blir så rädd att den inte tar godiset eller leksaken så ska du definitivt försöka ta dig hem så snabbt som möjligt och med en sådan hund bör man inte gå några längre promenader under perioden då det skjuts en del. Bättre att gå kortare rundor så man har nära hem i så fall och/eller köra iväg och gå på en lugnare plats. 

 

Lycka till och hoppas att din hund inte blir allt för rädd! Efter nyår kommer en ny artikel med hur man kan träna ljudrädslan och förebygga inför nästa år! 

Kontakta oss gärna om du vill ha mer tips och råd, hjälp med träning eller har några frågor!