Om höftledsfel & livskvalitet

Många hundar lider av åkomman höftledsdysplasi, HD. Efter att ha sett många uttrycka sig på bland annat sociala medier angående detta så blev jag inspirerad till att skriva denna artikel. 

Så vad är höftledsdysplasi?
Följande är kopierat från SKK

"HD är en felaktig utveckling av höftleden och en relativt vanlig skelettrubbning hos många hundraser. Risken för att en hund ska utveckla HD är betingat av såväl arv som miljö, arvsgången är komplex (kvantitativ). Detta innebär bl.a. att även hundar med normala höftleder (grad A eller B) kan producera avkommor som utvecklar HD. Risken för att hund med normala höftleder ska producera avkomma som utvecklar HD ökar om dess föräldrar och/eller syskon har HD. Rubbningen i ledens utveckling äger rum under hundens uppväxttid. Först när skelettet vuxit färdigt kan man bedöma höftledernas utseende med hjälp av röntgen.

Det är omöjligt att enbart med hjälp av en röntgenbild kunna utläsa om en hund har besvär av sin HD. Det finns hundar som är halta och visar andra tecken på smärta trots att de bara har en lindrig dysplasi, medan enstaka hundar med kraftig dysplasi uppträder helt symptomfria. Generellt sett har små hundar mindre problem av höftledsdysplasi än större och tyngre hundar.

HD kan förr eller senare ge upphov till förslitning av brosket i höftleden. Broskförslitningen kan inte ses på röntgenbilden men i de fall benpålagringar uppkommer kan dessa urskiljas på en röntgenbild. Pålagringarna ökar i regel med åldern och leder ibland till att höftleden blir helt deformerad hos den gamla hunden."

Vad kan HD leda till?
Som ni kan se i utdraget från SKK här ovan så kan HD orsaka förslitningar och benpålagringar (artros). Detta innebär alltså att hunden kan få mer problem med sina höfter med tiden. Även hundar utan HD kan drabbas av artros, framför allt när de börjar komma upp i åldern, ungefär var femte hund drabbas förr eller senare av det. Du kan läsa mer om artros hos hund hos Patientföreningen Hundartros.

En del hundar lider av sin HD, andra inte. På vissa märker man det tydligt och på andra märker man det inte alls. Det man ska komma ihåg är att det är etologiskt korrekt för en hund att försöka dölja smärta och att när hunden väl visar tecken på smärta, har den ofta gått med det ganska länge. Smärtan kan i sin tur leda till andra problem såsom felbelastning, muskelspänningar, beteendeproblem osv. 
Många hundar med till exempel utfallsproblematik visar sig ofta ha HD/artros när man röntgar dem och när man sedan sätter in behandling så förbättras även hundens beteende. Och i vissa fall har ägaren inte ens upptäckt att hunden har problem eller har ont. 

Vad kan man göra för att hjälpa hunden?
Först av allt så bör man få hunden röntgad och undersökt av veterinär. Detta för att få veta hur illa ställt det är. Mer eller mindre alla hundar borde röntgas, oavsett om de ska användas i avel eller inte. Helst ska man inte röntga förrän vid 1,5-2 års ålder då det kan bli missvisande resultat om skelettet inte är färdigväxt. 

Får man sedan konstaterat HD så bör man gå till en fysioterapeut. Där kan man få hjälp med olika övningar som är bra för hunden, simning, water treadmill, massage, behandling med laser osv. Man kan också via en duktig fysioterapeut eller annan person utbildad inom ämnet, få ett personligt träningsprogram för hunden. 

Sedan kan man ändra fodret. Man kan byta till ett foder som innehåller preparat för främjad ledhälsa och liknande. Utöver detta finns det en rad olika kosttillskott som kan hjälpa till att hålla lederna i bra trim. Exempel på detta är: c-vitamin, msm, kondriotin, hyaluron, glukosamin, grönläppad mussla, nypon och laxolja. 

Utöver det här kan man också hjälpa hunden genom att undvika vissa aktiviteter, ändra om i aktiviteterna och anpassa hem/bil efter en hund med HD. 

Om hunden visar smärta tydligt så kan den i perioder, eller hela livet, behöva gå på NSAID's. Detta är smärtstillande/antiinflammatorisk medicin som skrivs ut av veterinär. 

Kan en hund leva med höftledsdysplasi och fortfarande ha bra livskvalitet?
En del verkar vara av åsikten att om hunden inte kan leva exakt så som den gjort tidigare så kommer den inte ha ett bra hundliv och att man då lika gärna kan låta den somna in, eller köra på som vanligt också får det "gå som det går". Men det behöver inte alls vara så och nu ska jag förklara varför. 

Behandling med novafon (intraljud), laser, akupunktur och liknande
Detta är ingenting som skadar hunden, orsakar obehag eller begränsar den. Det handlar endast om vad man är villig att göra för den. Allt detta kan minska hundens smärta. 

Massage, stretching, uppvärmning och nedvarvning
Samma sak här. De flesta hundar uppskattar (eller lär sig att uppskatta) massage och tycker riktigt mycket om det. Det är också ett bra tillfälle att skapa en fin relation med sin hund. Än en gång handlar det om hur mycket tid och pengar man är villig. och har möjlighet, att lägga ner på det. 
Allt detta görs för att lindra smärta, mjuka upp kroppen och förhindra överbelastning. 

Simning, water treadmill och vibrationsplatta
Samma sak igen. Hur mycket är du villig att göra för din hund? Den mår inte dåligt av detta och den blir inte begränsad överhuvudtaget. Många hundar tycker att det är roligt att simma och med vägledning av en fysioterapeut är det något man kan göra ute i sjöar och liknande när temperaturen tillåter (minst 18 C). Allt detta görs för att bygga upp muskulaturen utan att belasta lederna. På det sättet får lederna hjälp av musklerna att hålla kroppen uppe. 

Specialfoder och kosttillskott
Beroende på vad hunden är van vid sedan tidigare så kan detta foder vara lite tråkigare. Det är ofta ganska magert och innehåller en lägre mängd protein då högt proteininnehåll tros kunna förvärra bl.a. artros. Detta kan man såklart kompensera genom att ge hunden extra gott godis vid träning istället, eller helt enkelt genom kosttillskotten. De allra flesta hundar tycker att dessa kosttillskott är smaskens! 

NSAID's - smärtstillande & antiinflammatorisk medicin
Kan absolut skada hundens inre organ i längden, men är ett måste om hunden visar tecken på att ha ont. En del individer behöver bara få det i perioder, andra under resten av livet. Även dessa smakar gott och brukar inte vara något problem att få i hunden. 

Hålla hunden smal men välmusklad
Absolut ingenting som hunden lider av, utan något man borde tänka på med alla hundar och inte bara de med ledproblem. Man ska kunna känna revbenen med endast ett mycket lätt tryck över dem, och hunden ska ha en tydlig midja. Musklerna ska vara väldefinierade. 

Använd sele istället för halsband och låt inte hunden dra i koppel
Det finns inga ursäkter längre. Om din hund är "för stark" så får du skaffa en framknäppt sele och helt enkelt träna på koppelgåendet. Det är inte omöjligt och våga ta hjälp om du behöver det. Att dra i kopplet - och framför allt att dra i halsband skapar mer belastning och kan öka smärtan även i höfterna. Så på med selen och börja träna! Detta tar hunden verkligen inte skada av. 

Låt hunden gå lös och lär den att vara avslappnad i kopplet
Än en gång, det är inte bra för hundens höfter att den drar i kopplet. Lär den att gå lugnt och avslappat för en friare gång. Låt också hunden få röra sig fritt, utan koppel i alla fall några gånger i veckan. Att röra sig helt utan begränsningar är jätteviktigt för kroppen. Självklart bör hunden röra sig nåt så när kontrollerat även när den är lös. 

Träna inte för mycket sitt, ligg och liknande
Detta skapar onödig belastning i höfterna och man kan knappast kalla det att begränsa hunden bara för att man drar ner på denna träningen. Visst får man be hunden att sitta och ligga, men träna inte det för ofta och för många repetitioner åt gången. 

Undvik höga hopp, framför allt nedhopp
Upp- och nedhopp sliter på lederna, framför allt nedhopp. Hunden mår inte dåligt om du ibland lyfter den upp och ner från saker, om du skaffar en bilramp eller en liten trappa om du har en hög säng eller soffa. Vill du träna balans och liknande på höjder så stötta hunden i selen när den ska upp/ner, träna inte det för ofta och lyft ner den ibland. Inte svårare än så. Balansträning stärker dessutom både muskler och leder så det är bra träning när det görs rätt. 
Träningsformer och tävlingsformer med mycket hopp, ex. agility ska man vara försiktig med, men bara för att man inte bör starta i tävling på tävling eller låta hunden hoppa jättehinder, så betyder det inte att man inte kan träna det alls. 
Om hunden älskar agility över allt annat, plocka då ut de delar som inte belastar lederna så mycket och träna mer på dem och mindre på det andra. Win win. 

Håll en jämn aktivitetsnivå
Man behöver inte göra exakt lika mycket med hunden varje dag, men försök att hålla det nåt så när jämt. Det är en dålig idé att inte göra något annat än korta promenader i tre dagar för att sedan träna agility en timme och gå en timmes långpromenad dag 4. En jämn aktivitetsnivå är bättre för lederna och för att undvika överbelastning. Inte heller här begränsar man hunden på något sätt. 

Lågintensiv träning
Det är bättre för lederna att träna lågintensivt än högintensivt. Tänker man på detta kan man ofta fortsätta med exempelvis drag, klövja, drag-weight och liknande. Man lägger helt enkelt på mindre vikt och tränar längre stunder istället. Självklart med uppvärmning/nedvarvning, stretching och med långsam ökning av tiden man tränar. 

Glöm inte vilodagarna!
Alla hundar mår bra av att ha 1-2 vilodagar i veckan. Detta är jätteviktigt så att kroppen får återhämta sig. Låt speciellt hunden med HD vila om ni gjort något extra ansträngande dagen innan. 

Backträning
Backträning kan vara bra för att stärka hunden. Man ska dock träna mest i uppförsbacke, mindre i nedförsbacke - och alltid i skritt och långsam trav. Hunden ska alltså inte flänga upp och ner i ett grustag i 30 min, utan det ska ske kontrollerat. 

Cykla eller spring inte längre sträckor med hunden
Båda dessa ger väldigt enformig belastning, speciellt om det är under längre tid. Om man ska göra det så ska man göra det relativt sällan, korta sträckor, utan att hunden drar, hålla ett långsamt tempo och se till att hunden inte springer på asfalt. Använd aldrig en springer (cykelfäste) när du cyklar med hunden utan ha den framför dig i sele med expander. 

Kasta inte boll, pinnar och liknande
Snabba vändningar, hopp, tvära stopp och liknande belastar lederna onödigt mycket. Här ska vi faktiskt begränsa hunden, men det är tvivelaktigt om detta ger den sämre livskvalitet. Att boll- och pinntokiga hundar "älskar" det är ju vida känt, men i de allra flesta fallen beror det på stress och fixering. Hunden kommer i längden att må bra om man slutar med dessa aktiviteter, både i kropp och knopp. Undvik överlag aktiviteter med tvära vändningar, snabba stopp osv. 

Dragkamp
Ha gärna dragkamp med hunden som lek/belöning. Tänk dock på att det är hunden som ska dra och du ska vara relativt stilla. Då är det ingen större fara för lederna. Om du däremot kastar runt hunden med kampleksaken så skapas en onödig belastning. 

Håll lederna varma
Köp täcken/tröjor och liknande till hunden för att hålla höfterna varma på hösten och vintern. Se till att de är tillräckligt långa och går ner så att de täcker höfterna/rumpan, annars har de sämre effekt. Bäst är de täcken med hål för svansen (eller som man knäpper under svansen) så att de verkligen sluter om bakdelen. 
Investera också gärna i ett täcke från t.ex. back on track. 

Varm och mjuk liggplats
Se till att hunden har möjlighet att ligga varmt och mjukt. Bädda med flera lager i bilen/bädden så att det blir skönt för ömma leder. Det finns också tempurmadrasser för hundar och dessa kan hjälpa kroppen mycket. 

Hoppas att det mesta kom med. Kontakta gärna mig om du saknar något på listan!
Kontentan av det hela är att en hund kan leva länge och ha bra livskvalitet trots HD. Allt beror på vad man som hundägare är beredd att förändra och göra för att underlätta för sin hund. Man behöver sällan begränsa hunden på sätt som den mår dåligt och får sämre livskvalitet av, man får bara tänka om lite ibland. Självklart ska hunden främst få vara hund, men om du hjälper den att t.ex. undvika höga eller onödiga nedhopp så tar det verkligen inte skada av det eller får ett fattigare liv. 

Lycka till med din HD-hund och kontakta mig gärna om du vill ha hjälp att sätta ihop ett personligt program för att hjälpa hunden, utifrån era behov. Du kan läsa mer om det HÄR