Ensamhetsträning

...för både valp och vuxen hund

Bild lånad av Amanda Emilia Beate Johansson Bild lånad av Amanda Emilia Beate Johansson

Ensamhetsträning är något av det absolut viktigaste man kan göra med sin valp, helst ska uppfödaren börja redan då valpen är kvar där och man kan starta själv så fort valpen känner sig trygg i det nya hemmet. När det är kan vara väldigt individuellt. För den lite tuffare valpen kan det vara redan efter ett par dagar och för den lite mer tillbakadragna, efter ett par veckor. 

Det tar tid att ensamhetsträna. Det är inget att sticka under stol med, men med såna här saker finns det inga quick fix och man har igen det hundra gånger omi framtiden! Metoder där man skäller på och straffar hunden kan fungera, men leder oftast till att hunden får andra problem.

Om man har tur och hunden slutar att vokalisera/förstöra saker så kan den istället blir självdestruktiv (slicka sönder tassar mm.), få en högre generell stressnivå, ta ut ångesten i andra sammanhang än när den lämnas ensam, eller helt enkelt bara finna sig i att bli lämnad men fortfarande må otroligt dåligt bara det att den blir introvert istället för att visa det utåt.

Något av det viktigaste att tänka på när du ensamhetstränar är att du gör det för HUNDENS skull, INTE för din egen. Visst är det skönt att slippa söndertuggade skor och grannar som klagar, men tänk på varför hunden gör detta. Tänk på hur dåligt den mår när den blir lämnad!

Mitt råd är att börja extremt lugnt beroende på vilken nivå valpen är på just nu. Man kan börja med att t.ex. ha ett kompostgaller till köket när man lagar mat och att hunden får ligga på andra sidan med ett tuggben eller liknande. Detta ska vara korta stunder så att hunden aldrig hinner bli orolig. Tvärtom så lär den sig att det är helt okej att vara i olika rum och att det är trevligt att få ett gott ben. Man kan sedan fortsätta genom att först och främst lära hunden att vara i andra rum under korta stunder medan man försvinner utom synhåll - än en gång så kort tid att den aldrig reagerar negativt (det kan vara 10 sekunder för en hund och 2 minuter för en annan). Det är viktigt att träna i ala olika rum och då börja på 0 igen. Bara för att valpen/hunden har lärt sig att vara i ett rum en viss tid, betyder det inte att den kan vara i alla rum den tiden.
Sedan kan man börja ta på sig ytterkläder, skramla med bilnycklarna, men gå och sätta sig i soffan istället och bara sitta och titta på TV eller nåt medan valpen får ett ben/en leksak/får söka lite godis (detta är för att inte förknippa jacka och nycklar med att bli lämnad). Det allra viktigaste när man ensamhetstränar är att ALDRIG lämna valpen utöver när man tränar. För varje gång den blir lämnad och mår dåligt, desto mer förstärks det beteendet och träningen förstörs – det är anledningen till att många säger att detta inte fungerar. De tränar jättebra men lämnar hunden emellanåt och det ska man inte göra när den är under träning! Då får man helt enkelt ta den med sig, ordna hundvakt eller stanna hemma. Har man väl haft en hund med ensamhetsproblem så vet man att detta är en baggis i jämförelse! Det gäller ju bara en kort tid tills valpen lärt sig. 

Börja i det dagliga att lära valpen att den inte får följa med in på ex. toaletten utan ska kunna vara ensam utanför den korta stunden. Sedan kan man börja med ytterdörrsträningen. Släng lite godis på golvet i hallen och när valpen börjar söka så öppnar du dörren och stänger den igen. Får du ingen reaktion på detta så gör du det några gånger till och avbryter. Nästa träning tar du ett par steg utanför dörren men stänger inte den (prata inte med valpen men om den försöker springa ut så bara håller du den på bogen och slänger några godisar till in i hallen).

En rekommendation är att träna ca 5-10 gånger per dag men sammanlagt max 5-10 min åt gången (alltså inte att du lämnar den 5 min, men att du öppnar och stänger dörren i totalt 5 min).Ju flitigare man tränar, desto snabbare och bättre resultat får man. Under förutsättningen att man aldrig går för snabbt fram så att valpen blir skrämd såklart!

När du känner att valpen är redo att gå vidare – då ska den inte ha uppvisat någon som helst reaktion på det du tidigare gjort, så kan du börja ta ett steg utanför dörren, stänga den och sedan direkt öppna och gå in igen. Se till att valpen är sysselsatt med ben/godis (det är lugnande att tugga) och gör om det några gånger under förutsättningen att det går bra. Får du en reaktion så har du gått för fort fram och bör ta flera steg tillbaka i träningen en tid. Sedan ökar du bara successivt på tiden du är utanför dörren. Man brukar säga att de två första timmarna är absolut jobbigast, sedan tappar hunden tidsuppfattningen så min rekommendation är att du väldigt långsamt trappar upp till två timmar och sedan eventuellt kan gå lite lite snabbare fram. Med långsamt menar jag i de flesta fall sekunder, kanske 10-30 sekunder, för en del hundar och minuter för andra. 

Om det oturligt nog skulle uppstå en reaktion så gå aldrig in medan hunden ex. skäller. Vänta tills den sekunden den pausar och gå då snabbt in. Gör ingen stor sak av att du kom tillbaka. 


Viktiga punkter:

  • Lämna aldrig valpen ensam så länge ensamhetsträningen pågår! Då får man ta med den eller skaffa hundvakt
  • Passa på att träna när hunden är nyrastad och trött, men har hunnit varva ner
  • Gå väldigt långsamt fram, jag lovar att du kommer ha igen det i slutändan
  • Om du får en reaktion, gå tillbaka flera steg träningen och gör om det ännu långsammare
  • Om valpen har förstört något när du varit borta – ignorera! Det är en stressventil att bita på saker och det påför bara en ännu större stress att få skäll för det. Den förstår inte att det är fel och även om den hade förstått det så är det för valpen det enda sättet att ”överleva” när du är borta eftersom det lindrar stressen och ångesten
  • Om valpen reagerar negativt på något sätt så är det ditt fel och ingen annans. Du har gått för snabbt fram i träningen - skäll aldrig på valpen/hunden!
  • Glöm inte att det är onaturligt för en hund att bli lämnad ensam - köper man en hund så bör man vara medveten om dess naturliga beteende och acceptera detta. Alltså träna istället för att skälla!