Klövjning: en guide

Två helt olika klövjeväskor... Två helt olika klövjeväskor...

Att klövja är när hunden går med en "ryggsäck", en klövja. Det har blivit mer populärt för gemene hundägare att klövja med sin hund och det är roligt att så många har fått upp ögonen för det. Det finns många fördelar med den här typen av träning:
 

 • Tränar styrka och muskler
 • Mental träning
 • Stärker självförtroendet
 • Hunden har en uppgift, ett arbete
 • Du kan få hjälp att bära saker
Men, tyvärr är det alldeles för många som klövjar utan att lära sig hur man går till väga innan, och utan att tänka på riskerna. Som jag ser det så finns det följande stora misstag som många gör när de ska klövja med sin hund:
 1. De börjar för tidigt
 2. De kollar inte upp hundens hälsostatus innan
 3. De vänjer inte hunden vid väskan innan de börjar 
 4. De köper en väska med helt fel passform
 5. De kräver alldeles för mycket i början och ökar svågheten alldeles för snabbt
Det här är jätteviktiga saker att tänka på! Tyvärr så är det få fysiska djuraffärer som har bra klövjeväskor, utan de säljer billiga modeller som faktiskt inte är bra. Personalen har också sällan kunskap om hur de ska användas. Det finns jättedyra väskor, även måttbeställda, som såklart är bra. Dessa används främst av vandrare och liknande som har hunden med sig på sina äventyr. Som en vanlig hundägare förstår jag om man inte vill/har råd att köpa en sådan väska. De modellerna som jag brukar rekommendera för vanlig "hobby-klövjning" (och som går att få tag på lätt) är Ruffwear och Kyjen. Det är bra om man kan prova väskan i butik, annars får man beställa på nätet och skicka tillbaka om den inte passar. 
 1. En valp/unghund ska inte tränas fysiskt. Den ska självklart leka, busa, gå promenader och liknande, men inte fystränas. Man bör inte börja klövja på riktigt förrän vid minst 1 års ålder. 
 2. Man bör alltid kolla upp hundens hälsa innan man börjar med någon form av fysisk träning. Lagom tid för HD/ED-röntgen är vid ca 1,5 års ålder, senare för de mycket storvuxna raserna och eventuellt något tidigare för små raser. Gör dig själv och din hund en tjänst genom att röntga den innan du börjar klövja för att undvika framtida problem. Fram till två års ålder bör hunden bära max 20% av sin egen vikt och därefter max 1/3 av sin egen vikt. 
 3. Hunden ska, som med allt annat, vänjas vid väskan innan man börjar. Det här kan man börja med redan som valp. Köp en begagnad/billig väska och träna valpen på att bara ha den på sig en liten stund. Skapa positiva associationer omkring väskan, men också en lugn sinnesstämning. När valpen är lite äldre eller unghund kan man ha på väskan korta sträckor på promenaden för att den ska bli bekväm med att röra sig under den. 
 4. Passformen på väskan är otroligt viktig! Väskan på den första bilden ovan är alldeles för stor, för lång i ryggen  och inte alls framåtvinklad. Med en sådan väska kommer hunden att bära vikten med ryggen istället för med bogarna och manken, vilket är fel.

  Några viktiga punkter när man köper en klövja är att den ska vara framåtvinklad så att ryggen avlastas, den ska inte ligga på bara ryggen utan ända framme på manken, det bör finnas två bukgjordar - en framför bröstkorgen och en bakom, den får aldrig hänga ner över armbågarna och ryggplattan bör vara sydd i ett stycke. Titta på de två översta bilderna igen och se skillnaden på dem. 
 5. När man börja klövja med sin hund så ska man, precis som med allt annat, börja försiktigt! Det kommer aldrig något gott ur att gå för hårt ut och sedan få en hund som tycker att det är tråkigt, eller rent av drar på sig skador. Det finns tre faktorer som man bör ta hänsyn till och dessa är: Vikt. Terräng. Tid. Alltså, hur tungt hunden bär, hur svår terrängen är och hur länge. 

  Man bör alltid börja med tomma väskor, under kort tid, i lätt terräng. När man sedan ska börja öka på belastningen så får man bara öka en faktor i taget. Alltså antingen vikt, terräng eller tid. Man bör också endast öka belastningen om hunden klövjar minst tre gånger/vecka. Tänk dig själv om du styrketränar. Du kan inte lyfta 50 kg för att sedan ha ett uppehåll på två veckor och tro att du ska klara 100 kg. Det är precis samma sak för hunden. Träningen måste upprätthållas för att man ska kunna göra det svårare. Här är ett exempel på hur man kan gå till väga:
VECKA VIKT TERRÄNG TID
1 Tomma väskor Plan mark 15 min
2 0,2 kg (ökad) Plan mark 15 min
3 0,2 kg Plan mark 20 min (ökad)
4 0,4 kg (ökad) Plan mark 20 min
5 0,4 kg Mer terräng (ökad) 20 min
6 0,4 kg Mer terräng 25 min (ökad)
7 0,6 kg (ökad) Mer terräng 25 min

Här kan du se hur man ökat på faktorerna. Alltid bara en faktor i taget och inte med speciellt mycket varje gång. Och endast om man har klövjat tre gånger/vecka! Annars får man stanna på samma nivå som tidigare. 

En annan viktig punkt är att alltid väga väskorna och alltid se till att det är exakt lika mycket vikt på båda sidorna. Det är därför inte optimalt att låta hunden bära exempelvis sitt vatten. Det går bra så länge flaskorna är fulla, och helt fyllda så inte vattnet rör sig, men så fort man börjar ta av det så förändras vikten samt vattnet kan röra sig och därmed störa hunden. 

Hoppas du har nytta av den här guiden till klövjning och lycka till!