Köpa valp?

Groenendaelvalp, FOTO: Roxanne Groenendaelvalp, FOTO: Roxanne

Våren är här och många tittar på valpar som kan levereras lagom till sommarlovet. Därför tycker jag att en sådan här artikel passar utmärkt just nu.

Varför hund?
Det absolut första du bör fundera över är, varför skaffar jag hund? Vill jag ha sällskap, träna, ställa ut, tävla, ett substitut för barn, för status, för barnens skull, eller av någon annan anledning? När du vet vad du vill med din hund är det sedan lättare att hitta en ras som passar dig och din familj.

Tänk igenom ditt köp noga. Har du tiden som krävs att ta hand om och uppfostra en valp? Kommer du att kunna vara hemma med den/ordna passning till den i minst 6 månader medan den ensamhetstränas och liknande? Har du ekonomiska förutsättningar att köpa bra foder och att gå till veterinären om hunden blir sjuk? Vad händer om familjen splittras och du måste flytta eller byta jobb? Har du barn, eller planerar att skaffa barn som ska dela din tid med hunden?

Detta och mycket annat bör du fråga dig själv, och utifrån svaren bestämma dig för om det passar att skaffa en hund just nu.

Ras / typ av hund
Sedan kommer vi till rasen som är jätteviktig! Hur söt, cool, modern, gullig eller tuff en viss ras ser ut, så är det alltid dess egenskaper du ska titta efter. Passar denna rasens egenskaper dig? Man ser främst problembeteenden hos de hundar vars ägare har köpt ras mer efter utseende eller av slump, än hos de med ägare som har planerat noga och tagit reda på fakta om rasen.  

Skaffar du en jakthundsras så kommer du kanske aldrig att kunna släppa den lös utan att den sticker efter vilt. Den kanske blir understimulerad då du slutar träna den eftersom den är så svårmotiverad. Skaffar du en larmhundsras så kommer kanske grannarna att klaga på att din hund skäller för minsta ljud i trappuppgången. Underskatta aldrig vikten av att välja en hund som passa dig. Du gör både dig själv och hunden en tjänst inför framtiden!

Träffa många olika individer av rasen du är intresserad av. Åk till utställningar, tävlingar och liknande för att umgås med dem och prata med ägare av rasen. Träffa många uppfödare och läs på, både på nätet och i böcker. En bok jag varmt kan rekommendera är Din hund : hundraser i Sverige - hundens liv. (Av: Agneta Geneborg, Kerstin Malm, Annelie Isaksson, Kristina Mårtensson och Britta Hedekäll). Rasdelen i denna bok är mycket bra och tar upp mer om rasernas ursprung och mentalitet än om dess utseende. Det finns även specifika träningsråd för varje ras.

Nu vet du förhoppningsvis vilken ras som passar dig och framför allt - som du passar till. Det är du som ska anpassa dig efter hundens behov, inte tvärt om. Detta är fördelen med att det finns så många raser som det gör, det finns nästan alltid en ras som passar dina behov och där du med andra ord också har förutsättningarna för att uppfylla hundens behov.

Uppfödare
Då är det dags att hitta en uppfödare. Detta kan vara en riktig djungel av både mer och mindre seriösa personer, men valet av uppfödare är minst lika viktigt som att val av ras.
Några viktiga punkter du bör titta efter:

 • Har uppfödaren en registrerad kennel i SKK?
 • Är uppfödaren med i respektive rasförening?
 • Har uppfödaren någon utbildning eller lång erfarenhet av att föda upp hundar?
 • Strävar uppfödaren efter att förbättra rasen och tillföra något till den?
 • Utför uppfödaren nödvändiga hälsotester på sina avelsdjur innan parning?
 • Är resultaten på hälsotesterna bra?
 • Följer uppfödaren reglerna för hur tidigt/hur ofta man får para en tik?
 • Undviker man inavel av föräldradjuren?
 • Får du besöka uppfödaren flera gånger och träffa tiken och eventuellt även hanen?
 • Växer valparna upp inomhus med familjen istället för i en kennelbyggnad?
 • Har valparna som säljs en "dolda fel-försäkring"?
 • Ingår uppfödaren ett skriftligt köpeavtal med dig som köpare?
 • Säljs valparna tidigast vid 8 v. ålder och har tiken varit med valparna fram till dess?
 • Registreras valparna och får en stamtavla?
 • Blir valparna besiktigade, vaccinerade och chippade innan leverans till köparen?
 • Hjälper uppfödaren dig att välja rätt valp för ditt liv eller får du köpa vilken du vill?
 • Påbörjas valpens träning av till exempel hantering och ljud redan hos uppfödaren?
 • Känner uppfödaren sina valpar och vet vilka individ- och personlighetstyper de är?
Dessa punkter ger en vägledning för vem som är en seriös uppfödare och vem som inte är det. Om du kan svara "JA" på alla dessa ovanstående frågor så är du ett steg närmare att hitta rätt uppfödare för dig och din valp.

Besök upfödaren flera gånger, även om "din" valp inte är född än, kanske är din kull inte ens planerad än. Skapa en relation med uppfödaren och besök även andra valpkullar därifrån för att se hur dessa hanteras, växer upp och utvecklas.

Arv och miljö
Man pratar mycket om vad som spelar störst roll, valpens arv från sina föräldrar, eller miljön den växer upp i. Svaret är att båda två är precis lika viktiga. Du har därför störst chans att få en bra valp om både generna och miljön är bra. Träffa tiken, lär känna henne och undersök hennes temperament. Har du möjlighet så träffa även hanen för att se hur hans mentalitet är.

Om tiken är stressad under dräktigheten, eller vistas i en stressad miljö så förs hennes stresshormoner över till valparna i livmodern. Detta orsakar i sin tur stress hos valparna både som ofödda (prenatal stress) och sedan som nyfödda (neonatal stress) och kan leda till att valparna växer upp till att bli mer lättstressade individer i framtiden.

Att välja valp
Vilken valp vill du ha? Ska det vara en tik eller en hane? Läs på om fördelar och nackdelar med de olika könen och utgå ifrån vad som passar bäst in i ditt liv.

I en valpkull finns det alltid två olika individtyper, A-typ och B/P-typ. Vilken individtyp som passar dig bäst bör du och uppfödaren tillsammans komma fram till. Generellt kan man säga att A-typen är mer aktiv och B-typen är mer passiv.

Det finns också i en valpkull upp till tre olika personlighetstyper. Dessa typer är: Impulsiv, Samlad och Stillsam. En valp har alltid både en individtyp och en personlighetstyp.

De allra flesta säger till uppfödaren att de vill ha en pigg och aktiv valp, och väljer oftast den som är den första att knata fram och hälsa. Här kan det gå riktigt fel om man som uppfödare inte styr valpköpet. Självklart ska det finnas kemi mellan dig och valpen du ska köpa, men välj inte valpen som kommer fram först just för att den gör det. Att den kommer fram först betyder inte att den "väljer dig", eller att den "tycker om dig". Det betyder helt enkelt att det förmodligen är den mest aktiva, impulsiva och tuffa valpen i kullen. Denna typ av valp passar långt ifrån alla och man bör vara ärlig och realistisk mot sig själv och uppfödaren.

Vill du verkligen ha en aktiv hund som är aktiv hela tiden? Eller vill du ha en pigg och glad hund som både kan hänga med på joggingrundan i skogen, men även kan ligga tyst och stilla när du tar med den hem till vänner och familj? Låt uppfödaren hjälpa dig att välja ut den valpen som kommer att passa dig allra bäst. Är det en seriös person så bör hon/han ha koll på vilken valp som har vilken individ- och personlighetstyp och kan därmed matcha den med det liv som du lever.

När ska man hämta valpen?
Av olika anledningar tycker jag att man bör hämta sin valp vid ca 9-12 veckors ålder. Just vid 8 veckors ålder kommer många valpar in i en rädsleperiod och det är en onödig belastning för den att just då separara den från sin mamma, sina syskon, sitt hem och sin trygghet. Vänta hellre ett par veckor extra. Du har många år på dig att lära känna din hund, även om det kliar i fingrarna att ta hem den så snart tidigt som möjligt.

Slutsats
Att köpa valp är ett stort beslut och bör vara en lång process. Köp inte första bästa leveransklara valpar på Blocket utan var noggrann. Inte bara för din, utan även för valpens skull.

Är du intresserad av mer omkring detta ämne? Missa inte mina föreläsningar om att köpa valp, valpens utveckling och valpens träning!