Undvik olyckor på nyårsafton

Imorgon är det nyårsafton och många hundägare fasar för denna dag. Det är nu för sent att ljudträna sin hund och det bästa man kan göra är att förebygga att hunden blir för rädd eller att det händer en olycka. Många hundar springer bort som följd av rädsla och tyvärr är det en del som hittas påkörda eller liknande.

Här kommer en lista på vad du kan göra:
 

  • Se till att din hund är välrastad och trött
Rasta hunden tidigt på dagen innan de värsta smällarna börjar. Se till att din hund är trött och nöjd både fysiskt och mentalt innan kvällen. En bra riktlinje är att inte gå ut alls efter det blivit mörkt och sedan tidigast vid kl. 2 på morgonen igen då smällarna ofta lugnat ner sig igen. Detta kan självklart variera beroende på var du bor. Måste du, så ta bara ut hunden snabbt för att göra sina behov, men undvik även detta mellan 22.00-02.00!
 
  • Säkra att hunden inta kan ta sig ur selen/halsbandet
Kontrollera sele/halsband och spänn om möjligt det lite extra så att hunden inte kan ta sig ur den även om den skulle bli rädd och kasta sig.
 
  • Släpp inte din hund lös!
Även om din hund alltid kommer på inkallning eller aldrig har reagerat på smällare innan, SLÄPP INTE DEN LÖS PÅ NYÅRSAFTON! Oväntade saker kan hända och det är dumt att ta några onödiga risker! Ha koppel på!
 
  • Förbered hemmet
Om du har ett rum som är centralt i huset är detta den bästa platsen att befinna sig, annars välj ett rum som känns tryggt, ex. sovrummet. Har du en bastu eller källare är dessa de mest optimala alternativen.
Häng för alla fönster så att man inte kan se ut. Ljuset från fyrverkerierna kan också skrämma. Detta isolerar även ljudet något. Sätt igång TV, radio mm. på en lite högre än normal volym, detta gör att det blir svårare att urskilja ljudet från smällarna.
 
  • Andra förberedelser
Köp hem extra goda ben som kan fungera som distraktion under de värsta timmarna.
Ge din hund något receptfritt preparat som t.ex. zylkéne, adaptil eller valeriana.
Köp hem fetvadd och stoppa i hundens öron (bra om man har vant den vid detta tidigare).
 
  • Håll dig själv lugn
Bete dig normalt trots alla förberedelser och märkliga promenader. Håll dig så lugn du kan och tänk att du har gjort vad du kan och att det inte finns mer att göra än att vänta ut smällarna. Stanna inne i rummet med hunden och ge den inte ett för stort område att springa omkring och stressa på. Om hunden skulle få panik, håll dig bara lugn och vänta ut det. Men håll utkik efter tecken på chock, såsom bleka/blåa slemhinnor, extremt hög puls, häschande och liknande. Skulle din hund gå in i chock, ring veterinär omedelbart!
 
  • När nyår är över
Glöm inte att det kan smälla även dagen efter. Håll kopplet på och selen inspänd ett par dagar till!


Hoppas att dessa råd kan hjälpa något, ha nu en så trevlig nyårsafton det går och satsa på att börja det nya året med ljudträning så att du har ett helt år på dig inför nästa nyår. Behöver du hjälp om hur du ska gå tillväga så tveka inte att kontakta mig!

Roxanne