Nyår, fest eller kolera?

Nyår närmar sig med stormsteg och även hela december månad kan vara en svår tid för de som har en skotträdd hund. 

Det är inte lätt att träna bort ljudrädslor, men man kan göra vad man kan genom träning och annat för att i alla fall försöka lindra rädslan något. Ljudträning ska påbörjas i god tid och jag rekommenderar att börja direkt i januari för att sedan ha hela året på er. Nu i december är det ofta redan för sent att börja. 

När du ljudtränar din hund ska du först och främst ta reda på vilka ljud och vid vilken volym hunden reagerar. När du vet det ska du alltid anpassa träningen så att hunden aldrig reagerar på träningsljuden. Om du får en reaktion eller påverkan så har du gått för fort fram och måste ta flera steg tillbaka vid nästa träning. Detta kan dessutom förvärra rädslan mycket!

Träna ofta men väldigt korta stunder. Öka väldigt successivt volymen eller till ett "svårare" ljud. Aldrig båda samtidigt. Om du vill ha ljudet närmare hunden så är det hunden som ska gå närmare ljudet och inte ljudet som ska komma närmare hunden. Om du kan få hunden att själv orsaka ljud så kan detta hjälpa träningen, du kan till exempel låta hunden söka godis i skramliga kastruller med lock. 

Att träna bort ljudrädslor är svårt och orsakena till rädslan kan vara många. Om du känner dig minsta lilla osäker med hur du ska gå tillväga bör du kontakta en duktig hundtränare för att få hjälp.